feed-image
Українська

Великоднє свято "Христос воскрес! Радійте, діти!"

СМК собор - Духовна дитяча недільна школа

В неділю, 15 квітня 2012р. в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбулося великоднє дійство "Христос воскрес! Радійте, діти!" організоване недільною школою, в якому взяла участь фолькльорно-етнографічна група "Джерельце". Лунали великодні пісні, веснянки, вірші. Діти дізналися про звичаї та традиції святкування Великодня в Україні. По завершенню присутні отримали приємні подарунки - смачні пасочки та крашанки.

Останнє оновлення (Четвер, 26 квітня 2012, 07:46)

 

Великдень в храмі 2012 (Оновлено)

СМК собор - Новини

Свято Воскресіння Христового в храмі відзначилося прибуттям Благодатного вогню до храму білизько 23.30. Відразу, як прихожани отримали Благодатний вогонь, розпочинається Опівнічна служба (Полуношниця), за нею Пасхальня Рання, Пасхальні часи і Літургія. Традиційно на Святу Пасху співають 2 хори. Зачитали Пасхальне послання Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. Після Святого Причастя, Архієпископ Житомирський та Овруцький Ізяслав відправив чин освячення пасок. Згодом великодні кошики освячували 2 священики навколо храму та вздовж усієї Михайлівської вулиці безперервно впродовж майже 1,5 годин і далі. З піднесенням і радістю житомиряни вітали один одного зі святом:

Христос воскрес! - Воістину воскрес!

Dim lights

Останнє оновлення (Середа, 18 квітня 2012, 11:32)

 
СМК собор

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

Дорогі брати і сестри,

щиро вітаємо вас зі святом світлого Христового Воскресіння!

Нехай Божа милість буде з вами та вашими родинами!

 

Винесення Плащаниці в храмі (13 квітня 2012)

СМК собор - Новини

Сьогодні, в найсумніший день для православних християн, Велику п'ятницю свята Церква поминає страсті Господні. Це день, коли Господь наш Ісус Христос був розіп'ятий на хресті, добровільно віддавшись мученицькій смерті. В Свято-Михайлівському соборі служили Велику вечірню з виносом Плащаниці, мале повечір'я та утреню.

Dim lights

Останнє оновлення (П'ятниця, 13 квітня 2012, 20:51)

 

Страсний четвер

СМК собор - Новини

12 квітня в Страсний четвер в Свято-Михайлівському кафедральному соборі ввечері служили Утреню з читанням 12 Страсних Євангелій. Храм не вміщував всіх бажаючих помолитися із запаленою свічею. Прихожани навіть з дітками стояли на вулиці. На завершення служби настоятель собору виступив із проповіддю про те, що коли нам важко примиритися з оточуючими, та, якщо ми бачимо багато недоліків навколо нас, потрібно змінюватися в першу чергу самому.

Dim lights

Останнє оновлення (П'ятниця, 13 квітня 2012, 17:41)

 

Літургія Ранішосвячених Дарів в храмі

СМК собор - Новини

В Страсний тиждень з понеділка по середу в Свято-Михайлівському соборі Архієпископ Житомирський та Овруцький Ізяслав очолював Літургію Ранішосвячених Дарів. В середу відбулося нагородження священнослужителів собору церковними нагородами.

Dim lights

Останнє оновлення (П'ятниця, 13 квітня 2012, 17:39)

 

Вербна неділя в соборі 2012 (ВІДЕО, ФОТО)

СМК собор - Новини

Свято Входу Господнього в Єрусалим розпочалося Всенічним Бдінням 7 квітня. В неділю відбулося 3 святкові Божественні Літургії з освяченням верби. Другу святкову Літургію очолив Його Високопреосвященство Архієпископ Житомирський та Овруцький Ізяслав в співслужінні кліру собору. До прихожан звернувся з проповіддю настоятель храму.

До Вашої уваги фрагменти Всенічного Бдіння, Божественної літургії та проповідь.

Вітання зі святом від літньої прихожанки:

Лоза б'є, не я б'ю,

За тиждень Великдень, чекай не вмирай, -

Будеш ти їсти паску свячену й свячене яєчко!

Dim lights

Dim lights

Dim lights

 

Останнє оновлення (Понеділок, 09 квітня 2012, 15:18)

 

Благовіщення в соборі 2012

СМК собор - Новини

У велике двунадесяте свято Благовіщення в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбулося 4 святкові Божественні літургії. Під час кожної літургії багато прихожан підійшли до Святих Христових Тайн після сповіді. Особливо приємно було помітити велилюдність причасників на ранній. Напередодні о 17 год. традиційно служили Всенічне Бдіння, а вже ввечері 7 квітня також на Всенічному Бдінні в храмі лунало величання на честь сьогоднішного свята - в'їзду Господнього в Єрусалим.

Dim lights

Dim lights

Останнє оновлення (Неділя, 08 квітня 2012, 07:34)

 

Паломницька поїздка до Манявського скита

СМК собор - Духовна молодіжна недільна школа

23-24 березня р.Б. група молоді Духовної недільної школи на чолі з о.Павлом Ядчишиним та с.Надією Юшкевич здійснили паломницьку поїздку до великої української православної святині - Манявського скиту. Прибувши на Божественну літургію молодь підійшла до сповіді та прийняла Святі Дари. Після молитви, достойно подякувавши, усі піднялися до блаженного каменю, звідки за переданням започаткували монахи скит у 13 ст. Пізніше на групу чекала екскурсія в Івано-Франківську, під час якої молоді люди збагатилася знаннями про історію міста і його християнські храми. Зокрема відвідали Свято-Троїцькій кафедральний собор Київського Патріархату, що славиться своїм іконостасом та центральною іконою Пресвятої Трійці заввишки 5,5 м. На цьому програма подорожі не закінчилася, а тривала далі. Наступна зупинка - печерно-храмовий комплекс с.Рукомиш під Бучачем на Тернопільщині, який приваблює до себе паломників і туристів-спелеологів з усієї України. Тут під скелями є мурована церква св.Онуфрія, 18 ст.,  цілюще джерело та хресна дорога із стаціями - капличками, які символізують шлях на Голгофу Господа нашого Ісуса Христа.

"Насичена поїздка стала знаменною духовною подією у Великикй піст, дякуємо громаді собору за можливість подорожувати до українських святинь" - с.Анна.

Перегляд усіх світлин

 

Останнє оновлення (Понеділок, 26 березня 2012, 20:12)

 

Про піст духовний

Душекорисні речі - Повчання

 

«Коли постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони приймають похмуре обличчя, щоб на людях бути таки­ми, що постяться. А ти, коли постишся, помасти голову твою, і вмий лице твоє, щоб явитися постником не пе­ред людьми, а перед Отцем твоїм, Котрий втаїні; і Отець твій, Який бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6, 16-18).


Із цих слів нашого Спасителя ми бачимо, що піст окрім зовнішньої — фізичного утримання від їжі, має і внутрішню сторону.

Піст призначений, щоб люди, отверезівши у своїх по­чуттях, примирилися з Богом і однин з одним. Піст покли­каний вивільнити нашу енергію для звершення добрих справ. Фізичне утримання від тих чи інших продуктів хар­чування — це не самоціль, а лише допоміжний засіб.

До посту спонукає нас наша віра. А віра, за словом апостола Якова, буває мертвою, коли вона позбавлена справ християнського милосердя, які є закономірним результатом нашої віри.

Духовна суть посту виражена в словах пророка Ісайї, який говорить: «Віддай голодному душу твою», тобто одягни нагого, нагодуй голодного, розділи свій хліб із ближнім. Піст — це час, коли ми повинні забути про се­бе, навчитися жертвувати собою заради інших. Час Вели­кого посту відведений нам для того, щоб ми переглянули своє житгя саме з цього боку. А це набагато важливіше і важче, аніж просто утримуватися від певної їжі.

Якщо у недотриманні тілесного посту ми нерідко можемо знайти собі виправдання через хворобу, відря­дження, нестачу коштів і тому подібне, то у тому, що ми не працюємо над своєю душею, над своїм серцем, нам виправдання немає.

Які ж вправи для власного духовного самовдоскона­лення ми можемо виконувати?

Під час Великого посту можна, наприклад, дати обіт­ницю нікого не засуджувати, ні з ким не сваритися і ніко­го не ображати. Якщо ж ми зможемо хоча б у дні посту ще й не дратуватися, то це буде дорогоціннішим і для Бо­га, і для кожного з нас, аніж утримання від тієї чи іншої їжі. Адже як сказав Господь: не те, що входить в уста, оск­верняє людину, а те, що з уст виходить (Мф. 15, 18).

Під час Великого посту важливо частіше читати Свя­те Євангеліє та святоотцівську літературу. Адже в них ві­дображено науку і багатовіковий досвід спасіння і шля­хи, які до нього ведуть.

Усякий піст — це час, коли ми очищаємо себе для того, щоб душа наша відкрилася для Бога, для Церкви, для людей. Великий піст цьому особливо допомагає. Не­дарма він припадає на весну. Протягом року природа проходить певний цикл: зростання, потім цвітіння, зрі­лість, осінь і довга виснажлива зима. Цей процес можна порівняти і зі станом нашої душі. Буває час, коли наша душа відроджується, розцвітає, але потім остигає, ми стаємо байдужими, загрузаємо, як у трясовині, у наших земних справах: тоді настає осінь, а потім і зима душі. Але кожного разу Великий піст приходить, як нова ду­ховна весна, даючи нам можливість духовно оновитися, розквітнути квітами добрих вчинків, та принести плоди покаяння.

підготував диякон Василь Татарин

Останнє оновлення (Четвер, 22 березня 2012, 09:33)

 
ЗНАЙТИ
НОВЕНЬКЕ